Japon modası 19. yüzyılın ortalarında batı modasından etkilenmeye başladı. 21. yüzyılın başlaması ile bu etkilenme sokak modasına büründü. Geleneksel Japon modası ile batı modasını birbirine adepte ederek oluşturulmuş kıyafetler giymeye başladılar. Genellikle mağazarlarda satılan giyisilere evde yapılan değişiklikler ile bu etkiyi yakaladılar.


Şuanda Japonya da yerek markalar ve yabancı markaların birbirine karıştırılarak oluşturduğu bir çok stil var. Bu stillerden bazıları çok uç noktalarda yer alıyor Avrupa haute couture defilelerinde görebileceğiniz cinsten uç noktalardan bahsediyorum :)


Japon sokak modası sadece Japonya değil; Çin, Kore, Tayvan gibi birçok uzak doğu ülkesi ile Avrupa’da ve Amerika’da da etki göstermiştir.


Yükselişler ve düşüşler yaşıyan bu stiller Shoichi Aoki tarafından 1997den beri FRUiTS isimli Japon sokak modasını işleyen dergide ölümsüzleştiriliyor. Son zamanlarda Japon hip-hop müzik dünyasıda bu akımların yayılmasında etkisi olmuştur. Hip hop yıldızlarının bol giysileri ile genç kesimde yayılması kaçınılmazdı.


Modern Japon Sokak Modası


Yıllar içinde stilleri değişmiş olsada Japon sokak modası günümüzde hala aktifliğini koruyor. Genç yetişkinler genellikle Harajuku, Ginza, Odaiba, Shinjuku ve Shibuya gibi altkültür ve urban stillerde giyiniyorlar.


Lolita
Kendi sınırları içinde çok farklı temalar içeren lolita, Japon sokak modasının en tanınan tarzı biri haline gelmiştir. Günümüzde Dünya’da da büyük ilgi gören bu still Japon modasına “sevimlilik” getiren diğer stillerden birisi olarak bilinmektedir. Lolita stilinin en bilinen türleri aşağıdaki gibidir;


  • Gotik Lolita;


    Doğu ve gotik Viktorya döneminin büyük etkisi altında kalmış, genellikle koyu renkler, haçlar, yarasalar ve örümcekler ile birlikte viktorya dönemi gotik demir kapıları gibi simgeleşmiş gotik baskılarda görülür. Etekler genellikle hacim için altında jüpon ile diz boyu giyilir. Bluzlar ya da gömlekler dantel kesim veya Viktorya stili fırfırlar ile süslenir. Botlar ile birlikte giyilen diz boyu çoraplar, boneler, broşlar ve şemsiyeler bu stilin bilinen aksesuarları.

  • Sweet Lolita;

    çoğunlukla bebek hayvanlar, masalsı temalar ve masum, çocuksu kıyafetleri ile karakterize olan en çocuksu lolita stilidir. Oyuncak bebeklerden esinlenen bu stilin en favori karakteri Hello Kitty’dir. Siyah, koyu kırmızı, koyu mavi gibi renklerin yanında pastel renklerinde kullanımı oldukça fazladır. Büyük papyonlu taçlar, sevimli çantalar, şık şemsiyeler ve doldurulmuş sevimli hayvanlar bu stilin favori aksesuarlarıdır.

  • Punk Lolita;


    Lolita ile Punk etkilerini karıştıran deneysel bir stil. Lolita silüetini korurken yıkıcı ve çılgın görünebilen bir stil.

  • Klasik Lolita;


    Geneleksek görünen, çok olgun ve iş dünyasındanmış gibi görünen ana renkler mavi, kırmızı ve yeşil olan bir stil.

  • Kodona;


    boystyle olarakta bilinen bu stil diğer lolita stillerine göre daha masküler ve erkeksi bir stildir. Viktorya dönemi erkek modasından etkilenmiştir.  Örneğin; dize kadar gelen üstü balon pantolon/kapriler, yaygın eril bluzlar, şapkalar, diz boyu çoraplar gibi.

Gyaru


  • Gyaru


    Zaman zaman ganguro (aslında Gyaru stilinin bir alt stilidir.) olarakta adlandırılan 1970 kökenli bir Japon sokak stilidir. Orjinal ganguro artık Japonya’da o kadar popüler değil. Gyaru kadınsı cazibenin abartılmış hali olarak anılabilir. İnsan yapımı peruklar, kirpikler gibi detayları vardır. Gyaru ağır şekilde batı modasının etkisi altındadır. Bütün Gyaruların tahrik edici olduğu ve sadece sarı saç ile kullanılabileceği gibi yanlış fikirler vardır.

  • Ganguro


    Ganguro sokak modası Japon kızları arasında 90larda çıkmış 2000lerde tavan yapmıştır. Ganguro, Gyaru’nun en geniş alt kültürüdür. Ganguro genellikle parlak renkli kıyafetler, mini etek ve boyalı saronglar fazlaca giyilir. Ayrıca  ağartılmış saç, derin bir bronzluk, sahte kirpik, siyah ve beyaz göz kalemi, bilezik, küpe, yüzük, kolye ve platform ayakkabılar da bu stilin özelliklerindendir.

  • Kogal(kogyaru)
     Bu tarz genellikle lise üniformasına dayılıdır; daha kısa bir mini etek, diz altı çorap, boyalı saçlar ve fular ile oluşturulur. 90larda tavan yapan bu stilin günümüzde etkisi azalmıştır.


  • Bōsōzoku




90lara kaadar pek populer olmayan bu stil animelerde yer almaya başladıktan sonra bir kesimin dikkatini çekmiştir. Genelde tulumlar, askeri ve deri kıyafetler tercih edilir.
Decora

Decora 90ların sonu 2000lerin başında hem Japonya’da hemde ülke dışında popüler olmuş bir tarzdır. Günlük kıyafetler siyah, koyu pembe ve bebek pembesi olmasına rağmen neon renklerde kabuledilebilirdir. Düz bir gömlek, kapşon ve aynı renkte tütü mini etek en çok kullanılan kombinlerindendir. Yüksek yapılmış iki at kuyruğu ve sade makyajıda kendi başına trend olarak sayılabilir. Ancak Decora’nın en önemli özelliği artık gömlek görünmeyecek kadar üst üste yığılmış şirin aksesuarlardır. Çoraplar, bacak ısıtıcıları, kol ısıtıcıları ve diz boyu çoraplarda farklı katmanlarda birbirlerinin üzerine giyilir. Son zamanlarda bu stile leopar desenleri ve desenli dişçi maskeleride eşlik etmeye başladı.
Shironuri

Shironuri kelimenin tam anlamıyla ‘beyaz boyalı’ anlamına gelir. Çünkü bu stilde giyinen insanlar yüzlerine beyaz makyaj yaparalar. Bu Shironuri stilinin tek katı kuralıdır. Bunun dışında geleneksel Japon modası parçaları(kimono, hakama) yanında gothic lolita stilinin parçaları yaygın olarak kullanılır. 


 


Visual kei




Visual kei 80lerin ortalarında Japon müzisyenler tarafından olağan dışı makyaj, saç modelleri ve  şaşaalı kostümler kullanılarak ortaya çıkarıldı. Batının  glam rock ve glam metal stillerinin ağır etkisi altındadır. Ayrıca androjen akımıda popüler yaklaşımlarındandır. X Japan, Luna Sea ve Malice Mizer visual keinin ektisinde kalan en bilinen müzik gruplarıdır..
Oshare kei



Oshare kei, Visual kei’nin daha pozitif ve mutlu versiyonudur. Bu stil desenleri karıştırmaya,  parlak renklere ve punk elementlere dayanır. Visual kei’nin askine çok göz alıcı bir makyaj yerine gözleri öne çıkaran makyajlar tercih ediliyor. Ayrıca yüz piercingleride oldukça yaygın. Visual kei gibi Oshare kei’de An Cafe, Panic Channel, Ichigo69, Lolita23q, SuG, LM.C ve Aicle gibi gruplar ve müzik sanatçıları arasında oldukça popüler.
Angura kei



Angura Kei en karanlık Visual kei stilidir. Kıyafetler ve aksesuarlar genellikle siyahtır çiviler ve zincirler ile tamamlanır koyu ve ağır makyaj uygulamaları yapılır. En yakın olduğu batılı stil modern gotiktir. Diğer kei stilleri gibi bu stilde müzik dünyasında kullanılmaktadır. En bilinenleri MUCC, Floppy, Guniw Tools, Metronome and Nookickydir.
Dolly kei

Dolly kei yeni yeni ortaya çıkan orta çağ ve başta Brothers Grimm olmak üzere avrupa peri masallarına Japon açısı ile bakıştan oluşan bir stil. Vintage esintili giysiler ve dini semboller oldukça yaygın olarak kullanılır.
Fairy kei


Fairy kei 80lerde oratya çıkmış Sweet lolita ve Decora karışımı bir stil.  lavanta, bebek mavisi, açık pembe, mint yeşili, soluk sarı gibi pastel renkler oldukça fazla kullanılır. My Little Pony, Strawberry Shortcake, Rainbow Brite, Popples, Jem and the Hologram, Barbie ve Care Bear gibi batı oyuncakları aksesuar olarak kullanılır.
Mori girl


Mori orman anlamına gelir isiminden de anlaşılacağı gibi doğa ile özdeş pamuk, keten ve yün gibi materyaller ile yapılan rahat giysiler, el yapımı vintage aksesuarlar çok popülerdir. Renk olarakda açık renkler, doğayı ve ormanı çağrıştıran doğal renkler kullanılır.


 



Japon Sokak Modası


Leave a Reply