Tuz alımını azaltmak gerek sağlık için, gerekse diyet için olsun çok önemli. Aslında benim tuzla aram pek iyi değildir, fakat biliyorum ki bazılarınız için tuz neredeyse hayatın anlamı  Bugün size yardımcı olabilecek ufak bir yazı hazırladım. Bunları sağlığımız için dikkate alalım;

  • Konserve gıdalardan uzak durun, çünkü içerisinde koruyucu görev yapan fazla miktarda tuz bulunur. Konserve gıdalar yerine taze yada dondurulmuş gıdaları tercih edin. Taze ve dondurulmuş gıdaların içerisinde de bir miktar tuz bulunur fakat bu konservelerdeki kadar fazla değildir. Eğer konserve gıda kullanmak istiyorsanız da mısır, bezelye, fasülye gibi yiyecekleri pişirmeden önce bolca ılık sudan geçirmeyi ihmal etmeyin. Böylece içerisindeki tuz oranı azalacaktır.
  • Hazır soslardan, özellikle de soya sosundan uzak durun. Sadece bir yemek kaşığı soya sosu 1.000 miligramdan fazla tuz içerir. Onun yerine daha az tuza sahip balsamik sirke kullanabilirsiniz. Aynı şekilde hazır satılan diğer soslardan da (makarna sosu gibi) kaçının. Sosları evde kendiniz daha az tuz ile hazırlayabilirsiniz.
  • İşlenmiş gıdaları düşündüğümüz zaman ekmek çoğunlukla aklımıza gelmiyor. Ama ekmek tuz için güçlü bir kaynaktır. Dilim başına yaklaşık 230 miligram tuz düşüyor. Bu nedenle ekmek kullanımınızı azaltın, beyaz ekmek yerine daha sağlıklı ekmek çeşitlerini tercih edin.
  • Konservelerden, hazır soslardan bahsettik. Bir diğer uzak durmanız gereken hazır gıda ise çorba. Hazır çorbaların içerisinde de fazla tuz bulunur. Bunun yerine çorbanızı evde kendiniz hazırlamaya özen gösterin, böylece tuz oranını kontrol altına alabilirsiniz.
  • Sade ve yağsız tavuk eti oldukça sağlıklıdır. Fakat üzerine ekleyeceğiniz marineler, ekmek kırıntıları ve diğer süslemelerle onu sağlıklı olmaktan kolayca çıkarabilirsiniz. Bu eklemeler tuz oranını artırır, bundan kaçının.
  • Ve son olarak, sanıyorum bunu söylememe bile gerek yok. Dışarıda yediğiniz yemeklerin tuz oranını kontrol edemezsiniz, fakat evde hazırladığınız yemeğin tuz oranı size bağlıdır. Dışarıdan yemek yemekten kaçının yada sınırlandırın.

Sizin demi tavsiyeniz var? Paylaşın


Tuz Alımını Azaltmanın Yolları


Leave a Reply